
Våre prosjekter
På Leseplaneten myldrer idéer. Her kan du lese om noen av det vi har gjort.
Bergen i 950 år
Bergensere er kjent for å feire det bergenske og byen sin! Da byen rundet 950 år i 2020, ble Leseplaneten med på feiringen.
Jubileumsåret 2020 gav mange anledninger til å se på Bergen og bergensregionens fortid, nåtid og fremtid. Hvordan ble byen til egentlig? Hvorfor er byen som den er? Hva er typisk bergensk? Og hvordan byen vil utvikle seg i fremtiden?
For at barn og unge skulle kunne ta del i dette, bestemte vi oss for å lage et blad spesielt til dem, nemlig jubileumsmagasinet “Bergen i 950 år”. Vi ønsket med dette å by de unge på historie- og kunnskapsformidling i en annerledes innpakning og i et format tilpasset dem.
Lokalt samarbeid
Mange syntes jubileumsmagasinet var en god idé, og vi fikk med oss lokale aktører både i planleggingen og gjennomføringen. Etat for skole i Bergen kommune, arrangementskomitéen Bergen 950 og Grieg-fondene bidro med finansiering. Lokale kreative utøvere og fagkompetanse fra både offentlig og privat sektor bidro med tekst og innhold. Her stilte for eksempel Baker Brun opp med bolleoppskrift, og Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl med bilder. Stiftelsen Bryggen, Byantikvaren, Andersens forlag, skoleelever fra Christi Krybbe skoler, historikere og mange andre fagfolk bidro med innhold, gode råd og kvalitetssikring.
Lansering og historietime
Som et offisielt jubileumsmagasin gikk Leseplaneten og Etat for skole sammen og gav alle elever på bergensskolenes mellomtrinn et gratis eksemplar av “Bergen i 950 år”. Det ble offentlig lansert ble offisielt lansert den 28. august 2020 på Christi Krybbe skoler, som er Norges eldste aktive barneskole. Her møtte vi elevene som hadde bidratt til et av bladinnslagene kalt “Mobil historietime”.
Vi tok med oss to av bladets forfatterne, historikerne Morten Hammerborg og Bente Opheim Brathetland, som holdt en spennende historietime om Bergen. Det hele ble åpnet av skolebyråd Endre Tvinnereim i Bergen kommune.
Visuell formidling
Med barn og unge som målgruppe var utformingen av jubileumsbladets innhold og det visuelle uttrykket viktig. Fagfolk fikk i oppdrag å fortelle om store begivenheter og historisk utvikling med få ord. Redaktør og fagkonsulent satte sammen innhold, tekst- og bildemateriale, mens illustratør og designer jobbet frem et visuelt uttrykk i særegne former og farger.
Denne utformingen har imidlertid gjort at Leseplanetens jubileumsmagasin er innholdsrikt temablad for alle aldre! Det viser hvordan design, farger og format kan bidra til en engasjerende formidling av historie, tradisjoner og egenart.
Illustrasjonene i jubileumsmagasinet er signert Ania Rzymyszkiewicz, Oda Valle, Arkikon og Piotr KarskMagasindesign av Ania Rzymyszkiewicz / Heio Studio. Fagkonsulent for tilrettelegging av innhold var historiker Bente Opheim Brathetland.
Samarbeidspartnere
Medieomtale
Lanserte jubileumsblad i historietimen, Bergen kommune, 28. august 2020
Lanserer nytt blad om Bergens historie, Bergensavisen, 30. juni 2020
Lanserer barneblad om Bergens historie, NRK Radio, Hordaland i dag (01:06:46), 30. juni 2020
Feirer med jubileumsblad for mellomtrinnet, Bergen kommune, 22. juni 2020
Pilotprosjektet Leseplaneten
Bladet Leseplaneten er resultatet av et pilotprosjekt startet av kulturgründer Camilla Skogseth Clausen. I 2017 mottok prosjektet etablererstøtte.
Med etablererstøtte fra Hordaland fylkeskommune, kunne Camilla ta fatt på pilotprosjektet Leseplaneten med kyndig hjelp fra grafisk designer Ariane Birkeland.
I 2018 fikk prosjektet mer vind i seilene med ytterligere prosjektmidler fra Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune og Bergesenstiftelsen. Det ble et lite samarbeid med Litteraturhuset i Bergen, mens gründerfellesskapet Impact Hub Bergen gav nyttig kunnskap og erfaringer. Her deltok Camilla og Leseplaneten i Impact Challenge, et programmet for sosial innovasjon og entreprenørskap.
Engasjerte bidragsytere
Leseplanetens pilotnummer hadde ikke blitt til uten engasjerte forfattere og illustratører! Forfatter Anders Totland og illustratør Berit Sømme, samt barnebokforfatter Annette Saugestad Helland stilte opp og laget tilsammen to flotte fortellinger. Vi ble litt klokere på sommerfugler og øyenstikkere av insektforskerne Tone Birkemoe, Rannveig Margrete Jacobsen og Anne Sverdrup-Thygeson, mens historiker Magne Brekke Rabben fortalte oss om veltepetteren.
Illustratør Lina Raknes bidro med flotte illustrasjoner til faktatekster, og grafisk designer Ariane Birkeland sørget for å gi det hele en fargerik og leken innpakning.
Samarbeidspartnere
Medieomtale
Vil spre leseglede, Bergensmagasinet 18. august 2018